Na jó, nem is annyira torta, inkább amolyan gyümölcskenyérféle, jó sok répával és mazsolával, viszont sajna kevés csokival. Persze az is kerülhet bele. Miért is ne?
A recept Rachel Allen-től:
Hozzávalók
18 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg barna cukor vagy méz
140 ml olaj
2 tojás
30 dkg lereszelt sárgarépa
10 dkg mazsola
75 g darált dió vagy mandula
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál sütőpor
Csipet só
Csipet szerecsendió
A sütőt bekapcsolom és kivajazok egy tepsit. A tojásokat a cukorral alaposan kikeverem, majd hozzáadom az olajat, a répát, a darált mandulát vagy diót és a mazsolát. Egy másik tálban összekeverem a száraz összetevőket, majd hozzáöntöm a répás-olajos masszát. Az egészet tepsibe lapátolom és betolom az előmelegített sütőbe. Tűpróbáig sütöm. Feldobhatjuk tejszínhabbal, vaníliafagyival, vagy mascarpone krémmel, esetleg használhatjuk Hugh Fearnley-Whittingstall ötletét, aki villával megszurkálta a még forró sütit és felmelegített mézet csurgatott rá, de önmagában is nagyon finom. Nálunk mindenféle kísérő nélkül is pillanatok alatt eltűnt.
Mostanában nagyon bírom a zöldségeket a sütikben. Nagy kedvencem például a csokis céklatorta, aminek állaga hihetetlenül könnyed és a színe gyönyörű mély bordós lesz pár szem főtt céklától.