Ez a hétvége a házasság évfordulóké volt a családban. Szám szerint – minket is beleszámítva – három pár is május végén mondta ki a boldogító igent; mi 7, Anyuék 39, a férjem szülei pedig 50! éve.
A jeles ötvenedik évfordulóra először 1961-ben nyomott újságokat szerettünk volna beszerezni, de addig-addig totojáztunk, míg nem lett belőle semmi. Helyette, szinte az utolsó pillanatban, született egy saját szerkesztésű kiadvány „Időutazás 1961” címmel, melyben az 1961-ben történtekről állítottunk össze egy kis válogatást.
Ez pedig Anyu ajándéka az aranylakodalmasoknak:
És nem is én lennék, ha nem rukkoltam volna elő egy újabb csokitortával a 39. házassági évfordulójukat ünneplő szüleimnek. A receptet ezúttal az Otthon magazinnak köszönhetem.
Hozzávalók
Tészta:
18 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
20 dkg cukor
6 tojás
1 csomag sütőpor
6 evőkanál víz
Krém:
4 tábla - 400 g - keserű csokoládé (nekem csak 2 táblával volt - 200 g -, de elégnek bizonyult)
2 dl tejszín
16 dkg vaj
Kapcsold be a sütőt. Keverd össze a tojássárgáját a cukorral és vízzel, majd add hozzá a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Öntsd a masszát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, és told be a sütőbe kb. 30 percre. Hagyd hűlni (én előző nap megsütöttem, így másnap könnyebb kezelni).
A krémhez az összes hozzávalót tedd egy lábasba és lassú tűzön melegítsd össze. Pár perc múlva húzd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni, majd verd fel habosra. A tortát vágd fel vízszintesen három részre, töltsd meg a krémmel, majd az oldalát és a tetejét is kend meg.