Nagymamám egyik kedvenc expressz sütije az egyszerű kakaós kevert tészta volt. Idővel, ahogy egyre gyengébb lett, szinte már csak ilyet sütött. Mikor pedig már nem tudott többé sütni, Nagypapám vette át a stafétabotot és Anyuval készítették közösen. Szerettem ezt az egyszerű süteményt elkészítésének gyorsaságáért, valamint tömény kakaósságáért, és én is magammal vittem ezt a receptet egy kicsit változtatva rajta.
Hozzávalók:
7 dkg vaj vagy ráma
1 tojás
25 dkg cukor
1 csipet só
2 dl tej
1/2 - 1 dl házi lekvár (ez nem szerepelt Nagymamám eredeti receptjében)
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg kakaópor
Maréknyi aprított kandírozott dió (Nagyi ezzel sem bajlódott)
Előmelegítem a sütőt, egy tepsit kikenek vajjal és belisztezem. A vajat, a tojást, a sót és a cukrot konyhai robotgépbe öntöm és nagyon alaposan kikeverem. Eközben kimérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. Kimérem a tejet és előveszem a házi lekvárt (jelen esetben sárgabarack lekvár). A vajas-cukros masszához fokozatosan hozzáadom a száraz és a folyékony összetevőket, végül belekeverem a diót. A masszát a kikent tepsibe öntöm és betolom a sütőbe. 20-30 percig sütöm, de vigyázok, ne süssem túl, mert könnyen kiszárad. Időnként tűpróbával ellenőrzöm a tészta belsejét. Ha nem ragad a tűre, akkor jó.
A savanykás, cukormentes baracklekvárnak köszönhetően (melyet én inkább érzésre adok a tésztához, most például egy fél kisüvegnyit), a tészta állaga ruganyos és "szaftos" lesz, az íze pedig a kakaóssága mellett kissé fanyar.