Anyu imádja a csoki tortát, és ha jobban belegondolok a család minden tagja erre az édességre szavazna, ha tortáról van szó. Ezért nem is süthettem mást a születésnapjára, mint csokoládétortát.
Egyszer valamikor a postaládánkba érkezett egy hívatlan levél, benne néhány receptes mintakártyával. Első körben a receptek közé süllyesztettem, és már el is felejtettem, hogy ott van, amikor a napokban valahogy a kezem ügyébe került és kedvet kaptam a csokoládés vajkrémmel töltött csokoládétorta elkészítéséhez, mert amiben ennyi csoki van, az csak jó lehet.
A torta tésztáját előző nap megsütöttem, két adagot készítettem, mert sajnos a tészta nem emelkedett meg annyira, hogy három részbe vághassam. A csokis vajkrémes tölteléket másnap kevertem ki, amivel délelőtt megtöltöttem a tésztalapokat és miután pár órát pihent a hűtőben gyorsan készítettem még hozzá egy kis karamelles vajkrémet (mert a töltelék nem volt elég a torta bevonására), a tetejére kandírozott darált dió került és néhány kandírozott ibolyavirág, melyek mind a kertünk "gyümölcsei".
A végeredménynek akkora sikere lett, hogy másnapra alig maradt, és vasárnap a sógorom még ebéd előtt előételként is rákívánt.
Mellékelem a receptet is, hátha kedved van kipróbálni. Hidd el, nem bánod meg.
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta
10 dkg étcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 tojás
7 dkg őrölt dió
2 evőkanál porcukor
8 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
Csokis vajas krém
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dl tej
20 dkg étcsokoládé (az eredeti recept 25 dkg tortabevonót ír)
20 dkg puha vaj
Karamellás vajas krém
1 tojás fehérje
8 dkg cukor
12 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 dl tejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük. Egy kb. 24 cm-es tortaformát kivajazunk.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A vajat, a porcukrot és a sót krémesre verjük, a tojássárgáját és a felolvasztott csokit apránként hozzáadjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A diót, a kakaóport, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a lisztes keveréket belekeverjük a vajas masszába, majd a habot is óvatosan beleforgatjuk. A masszát formába töltjük és kb. 35-40 percig sütjük. Egy éjszakán át pihentessük.
A csokis krémhez a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a keményítőt és a tejet gőz fölött sűrű krémmé verjük és hideg vízfürdőben alaposan keverve kihűtjük. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk. A vajat habosra verjük és a tojáskrémet, valamint a csokit evőkanalanként hozzáadjuk.
A piskótát lapokba vágjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a tészta olyan magas lesz, hogy 3 lapba vághatjuk. Ha nem, akkor süthetünk még egy adag tésztát (mint én), vagy megelégszünk azzal, ami van. A rétegeket megtöltjük. Ha itt is ügyesek vagyunk, akkor marad elég krém a torta bevonására is, hanem, akkor gondolkodhatunk azon, hogy mivel vonjuk be a csupasz tésztát (mint én). És mivel az összes rendelkezésünkre álló csokit beledolgoztuk a tésztába és a krémbe, jöhet a karamellás vajkrém.
5 evőkanál cukrot felolvasztunk. A barnára olvadt cukrot felöntjük a tejszínnel és besűrítjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét összekeverjük a cukorral és gőz fölött habosra verjük és kihűtjük. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat és a karamellszószt és krémmé verjük, majd bevonjuk vele a tortát.
A kandírozott dióhoz: néhány evőkanál cukrot megolvasztunk és alaposan beleforgatjuk a diót. Egy alufólia darabra kotorva kihűtjük és utána már darálható, vagy apróra vágható. Szórjuk a torta tetejére, esetleg az oldalára is, remekül eltakarja a torta egyenetlenségeit, a maradék kandírozott dió pedig kiváló nasi bármikor máskor.