A gyerekek tényleg nagyon szeretik a perecet. Itthon legalább is. És nem csak a gyerekek. Ezért a múlt heti óvoda piknikre perecet sütöttem. Na jó, inkább rudat, mert a fiúk itthon jobban szeretik ebben a formában, és nem ropogósat, hanem jó puhát, olyat, amit a Városligetben kapni.
Mivel villámgyorsan elfogyott és a receptnek is sikere volt, ezért felteszem ide is.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg vaj, vagy ráma
1/2 tasak élesztő
1 kiskanál só és cukor
2 teáskanál tejföl
1,5 dl langyos tej
Bekapcsolod a sütőt. Mindent jól összekeversz, a robotgép dagasztójával percek alatt össze lehet dolgozni. Lehet pihentetni, de én nem szoktam, sokszor időm sincs rá. Lisztezett deszkán kinyújtod, kis csíkokat vágsz belőle, vagy pereceket hajtogatsz és sütőpapírral bélelt tepsibe rakod, egy kissé felvert tojással megkened és betolod a sütőbe. Míg sül, kikevered a tetejére valót:
1 kiskanál só
2 evőkanál liszt
0,5 dl víz
Fél időben - vagyis amikor már egy picit megkeltek a rudak - meglocsolod a sós keverékkel, még visszatolod a sütőbe és sütöd, míg jónak látod, de ha puha állagú perecre vágysz, semmiképp se süsd túl.
Sokáig kísérletezgettem különböző receptekkel, míg rábukkantam erre, és valóban nagyon finom.