Szeretem a gyorsan összedobható édességeket. Ilyen a mogyoróvajas keksz is, melynek köszönhetően általam is fogyasztható formába kerül a tányérra a hűtőben álldogáló mogyoróvaj. S ugyan ebből a mostani adagból kimaradt a csoki, de legközelebb ez nem fordulhat elő.
Hozzávalók:
125 g puha vaj
150 g mogyoróvaj (a recept ropogósat javasolt, nekem sima volt)
225 g barna cukor
1 enyhén felvert tojás
150 g tönkölybúzaliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
75 g apróra vágott sótlan földimogyoró
A vajat és a mogyoróvajat keverjük össze, apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Jöhet bele a tojás, majd a liszt, a sütőpor, a só és az apróra vágott mogyoró. Alaposan dolgozzuk össze. A puha tésztát folpackba csomagolva tegyünk kb. 30 percre a hűtőbe. Addig vajazzunk ki egy tepsit és melegítsük elő a sütőt. Formáljuk a kihűlt tésztából kis golyókat, tegyük őket a tepsibe egymástól kb. 5 centire, és picit lapítsuk le a golyócskákat. Sütőbe rakjuk és 15 perc alatt megsütjük. Ne süssük ennél tovább, mert kiszárad. A sütőből kivéve még puha, de ahogy lassan hűl egyre kekszesebb lesz.
A receptet Zsuzsi barátnőmtől kölcsönkapott Sütés - Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre című könyvből szereztem.