... kérdeztem, mikor egy gasztronómiai magazinban belebotlottam a káposztás murgyé névre hallgató ételbe, és kérdezik azóta mások tőlem, ha csak megemlítem. A murgyé egy krumplitésztás étel, melyet már azért megkívántam, mert káposzta van benne. Sőt savanyú káposzta. Az már csak ráadásként szolgált, hogy káposztás mivolta mellett még mókás neve is van és a csajokkal szervezett piknikre tökéletes piknikkajának tűnt.
Hozzávalók
(én az eredeti recept mennyiségeinek a töredékét készítettem el, ami négyünknek salátával és puliszkával untig elég volt):
30 dkg főtt és áttört krumpli
30 dkg olajon dinsztelt savanyú káposzta
½ dl olaj
kb. 7 dkg liszt
Csipet só (az eredeti recept nem írja)
A sütőt előmelegítjük és egy nagyobb tepsit kiolajozunk. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a sóval és az olajjal. Liszttel meghintett gyúródeszkán (nekem jobban bevált egy darab folpack) kinyújtjuk (én jobban szeretem a vékony tészta-sok töltelék párosítást, ezért jó vékonyra nyújtottam, de ez is tetszőleges) és az egyik szélére, hosszában felhalmozunk egy adag párolt savanyú káposztát. Felgöngyöljük, de úgy, hogy két réteg tésztánál ne legyen több az így kapott roládban, melyet levágunk a maradék tésztáról. A roládot kissé lelapogatjuk, kisebb darabokra, téglaalapokra vágjuk és kiolajozott tepsibe rakjuk. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A tepsibe került murgyék tetejét megkenjük olajjal és előmelegített sütőbe toljuk. Ha az aljuk aranybarnára sült, megforgatjuk és a másik oldalukat is megsütjük. Még melegen, vagy később hidegen, magában vagy salátával, mindenhogy nagyon finom és laktató.