HTML

Popy műhelye

Szabok, varrok, horgolok, kötök, hímzek és gyöngyözök, mindezeket amatőr szinten űzöm, de határtalan lelkesedéssel és odaadással teszem. Szeretek sütni, főzni, új fogásokat, új ízeket kipróbálni. Rajongok a régi tárgyakért, bútorokért. Mostanság pedig rákaptam a kertészkedésre.

popymuhelye@gmail.com

Címkék

ajándék (2) almachips (2) anyák napja (1) aszalás (2) átalakítás (10) baromfi (1) befőtt (1) bodzapezsgő (2) bonbon (1) bözske (1) bútor (3) chilipaprika (1) cseresznye (1) csigabaj (1) csoki puding (1) cukkini (2) cukkini saláta (1) cukorborsó (1) dius dizájn (1) édeskömény (1) évfordulós ajándék (1) felújítás (1) festés (5) filofax (4) folt (1) fonalfestés (1) fonaltartó kosár (1) fotóalbum (1) főzés (2) futóbab (1) fűzfa koszorú (1) gomb (2) gyógynövény (2) gyöngy (1) gyöngyfűzés (3) háremnadrág (1) hátizsák (1) hellókarácsony (5) hokedli (1) horgolás (7) japán tyúkok (1) kagylóékszer (1) kakaós szelet (1) kalap (1) kamraszekrény (1) káposztás murgyé (1) karkötő (3) keksz (2) kenyér (1) kényszerpihenő (1) kert (5) kesztyű (1) kölesfasírt (1) könyvkötés (4) konzervdoboz (1) kötés (4) kötőtűtartó (1) kovászos kenyér (1) lekvár (1) magaságyás (2) mamusz (4) mappa (1) marcipán (1) mogyoróvaj (1) murgyé (1) müzli (1) napraforgó (2) oti bútor (2) panna (1) papírgyöngy (1) paprika (2) paradicsom (3) párna (1) partvis (1) pelenkázó táska (1) pénztárca (2) perec (1) pillecukor (1) pipacs (1) pitypang szirup (1) popy kertje (7) popy konyhája (22) popy műhelye (46) répatorta (1) ribizli (1) rizsliszt (1) rozskenyér (1) sál (2) sapka (2) sütés (10) szelet (1) szemüvegtok (1) szütyő (1) táska (11) török bugyogó (2) torta (3) tyúkok (2) uborka (2) újrahasznosítás (1) vajas pogácsa (1) varrás (19) vica festménye (2) virág (1) virágtartó (2) zsebkendőtartó (1) Címkefelhő

popymuhelye.blog.hu

2011.06.14. 13:42 popymuhelye

Üvegekbe zártuk a nyarat

Címkék: cseresznye lekvár befőtt popy konyhája

Emlékszem, nyaranta gőzerővel ment a Nagyiék befőzési nagyüzeme. Mindent eltettek és befőztek, amit csak lehetett. Amit meg már nem lehetett, abból bor és pálinka készült. Emlékszem arra is, hogy mennyire szerettem télen kibontani egy cseresznyebefőttet, vagy néha kilopkodni egy-egy rumos meggyet a dunsztos üvegből. Korábban soha nem érdekelt a befőzés hogyanja, csak a végeredménye. Mostanra ez megváltozott. Eljött hát az idő, hogy én is kipróbáljam, mi van a fagyasztás lehetőségein túl.

Így a hétvégén befőztünk. A szomszédunk és egy ismerősünk jóvoltából több kilónyi cseresznyét tettünk el télire, ami azt jelentette, hogy késő estig mostunk, magoztunk (hála a – poénból vásárolt – meggymagozónak, viszonylag gyorsan haladtunk. Kösz Diu!),   kukactalanítottunk, sterilizáltunk, főztünk és dunsztoltunk. A cseresznye egy részét kimagozva lefagyasztottuk, másik részéből befőtt lett, a maradékot pedig befőztük lekvárnak.

A befőtt készítéshez Dulmina tündérkonyhájában rábukkantam egy pofon egyszerű módszerre és mivel sem tartósítószert, sem cukrot nem kell hozzáadni,  sőt különösebb pepecselést sem igényel, egyből kedvem támadt kipróbálni: nincs más teendő, mint a megmosott cseresznyéket steril üvegekbe tenni, jól lezárni (én a celofán-befőttesüveg tető kettősét alkalmaztam), vízzel teli fazékba állítani és addig főzni, míg a gyümölcs levet ereszt és kb. az üveg ¾-ig összeesik. Állítólag ezzel a módszerrel tökéletesen meg lehet őrizni a gyümölcs zamatát. Télen elválik.

A lekvár elkészítésénél szintén fontos szempont volt a tartósítószer kikerülése, valamint a lekvároknál előírt tetemes cukormennyiség csökkentése, illetve a több órás főzőcskézés kikerülése. Az édenkert.hu-n találtam is ilyet: a megmosott, kimagozott cserkót összeturmixoljuk. Kábé feleannyi cukorral összekeverjük, mint amennyi gyümölcsünk van, majd takarékon, kevergetve, forrástól számított 4 percig (én valamivel tovább főztem) főzzük, végül steril üvegekbe töltjük. A végeredmény szintén a tél meglepetése lesz.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popymuhelye.blog.hu/api/trackback/id/tr42981430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása