HTML

Popy műhelye

Szabok, varrok, horgolok, kötök, hímzek és gyöngyözök, mindezeket amatőr szinten űzöm, de határtalan lelkesedéssel és odaadással teszem. Szeretek sütni, főzni, új fogásokat, új ízeket kipróbálni. Rajongok a régi tárgyakért, bútorokért. Mostanság pedig rákaptam a kertészkedésre.

popymuhelye@gmail.com

Címkék

ajándék (2) almachips (2) anyák napja (1) aszalás (2) átalakítás (10) baromfi (1) befőtt (1) bodzapezsgő (2) bonbon (1) bözske (1) bútor (3) chilipaprika (1) cseresznye (1) csigabaj (1) csoki puding (1) cukkini (2) cukkini saláta (1) cukorborsó (1) dius dizájn (1) édeskömény (1) évfordulós ajándék (1) felújítás (1) festés (5) filofax (4) folt (1) fonalfestés (1) fonaltartó kosár (1) fotóalbum (1) főzés (2) futóbab (1) fűzfa koszorú (1) gomb (2) gyógynövény (2) gyöngy (1) gyöngyfűzés (3) háremnadrág (1) hátizsák (1) hellókarácsony (5) hokedli (1) horgolás (7) japán tyúkok (1) kagylóékszer (1) kakaós szelet (1) kalap (1) kamraszekrény (1) káposztás murgyé (1) karkötő (3) keksz (2) kenyér (1) kényszerpihenő (1) kert (5) kesztyű (1) kölesfasírt (1) könyvkötés (4) konzervdoboz (1) kötés (4) kötőtűtartó (1) kovászos kenyér (1) lekvár (1) magaságyás (2) mamusz (4) mappa (1) marcipán (1) mogyoróvaj (1) murgyé (1) müzli (1) napraforgó (2) oti bútor (2) panna (1) papírgyöngy (1) paprika (2) paradicsom (3) párna (1) partvis (1) pelenkázó táska (1) pénztárca (2) perec (1) pillecukor (1) pipacs (1) pitypang szirup (1) popy kertje (7) popy konyhája (22) popy műhelye (46) répatorta (1) ribizli (1) rizsliszt (1) rozskenyér (1) sál (2) sapka (2) sütés (10) szelet (1) szemüvegtok (1) szütyő (1) táska (11) török bugyogó (2) torta (3) tyúkok (2) uborka (2) újrahasznosítás (1) vajas pogácsa (1) varrás (19) vica festménye (2) virág (1) virágtartó (2) zsebkendőtartó (1) Címkefelhő

popymuhelye.blog.hu

2011.05.09. 21:19 popymuhelye

Ha torta, akkor csakis csokis

Címkék: torta sütés popy konyhája

Anyu imádja a csoki tortát, és ha jobban belegondolok a család minden tagja erre az édességre szavazna, ha tortáról van szó. Ezért nem is süthettem mást a születésnapjára, mint csokoládétortát.

Egyszer valamikor a postaládánkba érkezett egy hívatlan levél, benne néhány receptes mintakártyával. Első körben a receptek közé süllyesztettem, és már el is felejtettem, hogy ott van, amikor a napokban valahogy a kezem ügyébe került és kedvet kaptam a csokoládés vajkrémmel töltött csokoládétorta elkészítéséhez, mert amiben ennyi csoki van, az csak jó lehet.

 

A torta tésztáját előző nap megsütöttem, két adagot készítettem, mert sajnos a tészta nem emelkedett meg annyira, hogy három részbe vághassam. A csokis vajkrémes tölteléket másnap kevertem ki, amivel délelőtt megtöltöttem a tésztalapokat és miután pár órát pihent a hűtőben gyorsan készítettem még hozzá egy kis karamelles vajkrémet (mert a töltelék nem volt elég a torta bevonására), a tetejére kandírozott darált dió került és néhány kandírozott ibolyavirág, melyek mind a kertünk "gyümölcsei". 

A végeredménynek akkora sikere lett, hogy másnapra alig maradt, és vasárnap a sógorom még ebéd előtt előételként is rákívánt.

Mellékelem a receptet is, hátha kedved van kipróbálni. Hidd el, nem bánod meg.

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta
10 dkg étcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 tojás
7 dkg őrölt dió
2 evőkanál porcukor
8 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor

Csokis vajas krém
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dl tej
20 dkg étcsokoládé (az eredeti recept 25 dkg tortabevonót ír)
20 dkg puha vaj

Karamellás vajas krém
1 tojás fehérje
8 dkg cukor
12 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 dl tejszín

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük. Egy kb. 24 cm-es tortaformát kivajazunk.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A vajat, a porcukrot és a sót krémesre verjük, a tojássárgáját és a felolvasztott csokit apránként hozzáadjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A diót, a kakaóport, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a lisztes keveréket belekeverjük a vajas masszába, majd a habot is óvatosan beleforgatjuk. A masszát formába töltjük és kb. 35-40 percig sütjük. Egy éjszakán át pihentessük.

A csokis krémhez a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a keményítőt és a tejet gőz fölött sűrű krémmé verjük és hideg vízfürdőben alaposan keverve kihűtjük. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk. A vajat habosra verjük és a tojáskrémet, valamint a csokit evőkanalanként hozzáadjuk.

A piskótát lapokba vágjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a tészta olyan magas lesz, hogy 3 lapba vághatjuk. Ha nem, akkor süthetünk még egy adag tésztát (mint én), vagy megelégszünk azzal, ami van. A rétegeket megtöltjük. Ha itt is ügyesek vagyunk, akkor marad elég krém a torta bevonására is, hanem, akkor gondolkodhatunk azon, hogy mivel vonjuk be a csupasz tésztát (mint én). És mivel az összes rendelkezésünkre álló csokit beledolgoztuk a tésztába és a krémbe, jöhet a karamellás vajkrém.

5 evőkanál cukrot felolvasztunk. A barnára olvadt cukrot felöntjük a tejszínnel és besűrítjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét összekeverjük a cukorral és gőz fölött habosra verjük és kihűtjük. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat és a karamellszószt és krémmé verjük, majd bevonjuk vele a tortát.

A kandírozott dióhoz: néhány evőkanál cukrot megolvasztunk és alaposan beleforgatjuk a diót. Egy alufólia darabra kotorva kihűtjük és utána már darálható, vagy apróra vágható. Szórjuk a torta tetejére, esetleg az oldalára is, remekül eltakarja a torta egyenetlenségeit, a maradék kandírozott dió pedig kiváló nasi bármikor máskor.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popymuhelye.blog.hu/api/trackback/id/tr252891312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása