Az a helyzet, hogy Orsi, a homeopata-tüdőgyógyász doktornőnk cukor és finomított liszt megvonást rendelt el a fiúnknak. Bár nem drasztikus formában és csak annyira amennyiben ez a tiltás alkalmazható a mindennapokban, vagyis szólt az utasítás: ha lehet, akkor otthon egyáltalán nem, vagy csak abszolút minimális mértékben. És azért csak otthon, mert sajnos az ovi esetében erre semmi ráhatásunk nincs, ahol a gyerekek sajnos a szénhidrátot is szénhidráttal eszik. Most a lényeg a finomított cukrokkal és lisztekkel készült ételek kerülése, amennyire lehet.
Orsi aszalt gyümölcsöket, valamint mézet javasolt a megszorítás időszakára a finomságok kiváltására. Az aszaltbarack egy darabig meg is tette hiánypótlóként, de mostanra már kekszre vágyott a kis srác és ezért készültek a rizslisztes kakaós-mézes kekszek.
![]() |
Hozzávalók:
30 dkg rizsliszt
10 dkg keményítő vagy kukoricaliszt
20 dkg puha vaj
1 tojás
10 dkg méz (ízlés szerint)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaópor
A sütőt előmelegítjük. Az összetevőket alaposan összedolgozzuk (a rizsliszt és keményítő vagy kukoricaliszt arányát ízlés szerint változtathatjuk). A tésztát tetszőleges módon kiszaggatjuk (én süteménykészítő készüléket használtam, mellyel különböző formákat lehet előállítani). Kivajazott tepsibe helyezzük és 15-20 perc alatt megsütjük.
Mivel az első, próbaadag gyorsan elfogyott, már másnap újabb adagot készítettem, ezúttal mákos, kakaós-diós és kókuszos változatban.
![]() |
![]() |