Néhány hete a River Cottage című műsorban láttam, ahogy a műsorvezető, Hugh Fearnley-Whittingstall, bodzából készít pezsgőt. Nosza nem is jöhetett jobbkor ez az ötlet, hisz a szomszéd bodzabokra épp akkor borult virágba.
Ha még nem próbáltad és van hozzá kedved, akkor ne habozz és...
...végy hozzá:
15 bodzavirágfejet (de lehet több is, én számolatlanul dobáltam bele),
4 citromot,
2 evőkanál fehérborecetet,
70 dkg cukrot (szerintem kevesebb is megteszi, nekem kissé édesnek tűnt ennyi cukorral),
4 liter forró és 2 liter hideg vizet,
1 csipet szárított élesztőt (alkalmazása szükség szerint)
1. Forralj fel 4 liter vizet, öntsd egy nagy befőttes üvegbe, oldd fel benne a cukrot, majd töltsd fel 2 liter hideg vízzel.
2. Add hozzá a citromok lereszelt héját és kifacsart levét, az ecetet, valamint a bogaraktól megtisztított bodzavirágokat. Keverd össze.
3. Egy muszlinkendővel letakarva állítsd hűvös helyre és várj pár napot, míg erjedésnek indul, vagyis míg barnás hab képződik a tetején. Ha ez nem történne meg magától, egy csipet élesztővel erjedésre bírható. Ezután újra takard le és várj még 4 napot.
4. 4 nap elteltével egy muszlinkendőn keresztül szűrd át a pezsgőt és töltsd sterilizált üvegekbe.
5. További 8 napig hűvös helyen pihentesd, majd alaposan hűtve fogyaszd. A pezsgő néhány hónapig eláll száraz és hűvös helyen.
Nálunk már pont egy hete hűsölnek a megtöltött üvegek a kis házban és épp ma jött el a kóstolás időpontja, a végeredmény pedig egy kellemesen szénsavas, üdítően finom ital lett. Holnap vendégségbe megyünk. Be is hűtök egy üveggel és átviszem.